Tuesday, September 29, 2015

Mesopotaamia kunst



Mesopotaamia asus kahe jõe- Tigrise ja Eufrati vahelisel maa-alal. Mesopotaamia tähendabki tõlkes kahejõemaad.Nendel aladel elasid juba üle 5000 aasta tagasi sumerid.  Nad rajasid linnriike, ehitasid templeid  ja leiutasid kiilkirja.
Sumerite põllud kandsid saaki, sest neil oli kõrgetasemeline niisutuspõllundus, nad kaevandasid metalle ja oskasid valmistada kuld-,hõbe- ja pronksesemeid. Arvatakse, et just nemad leiutasid ratta ja vankri. (http://kunstiabi.weebly.com/mesopotaamia-kunst.html)

Ehituskunst
Sumerite kultuur oli esimene teadaolev kultuur, kus matemaatika oli kõrgelt arenenud. Arvatakse, et nad rajasid Uri, Uruki ja Lagaši näol vanimad teadaolevad monumentaalehitistega linnadPeamine materjal oli päikese käes kuivatatud põletamata savitellis. Kuna puitu ei olnud, siis leiutati võlvid ja kuplid: (http://siimennuverekunstiajalugu.weebly.com/mesopotaamia-kunst.html)
Picture
Picture
Picture

Arhitektuur

Mesopotaamlased olid imetlusväärsed ehitajad. Linnades olid  korralikud tänavad, ehitati templeid ja valitsejate losse. Osati laduda võlve ja kaari. Sai tavaks, et iga valitseja lasi endale palee ehitada. Need olid tohutud mitmesajast siseõue poole koondunud ruumist koosnevad ehitised, väljastpoolt  akendeta ja piiratud sakiliste müüridega. Mesopotaamia suurim linn Babülon oli ümbritsetud paksu müüriga, mis oli nii lai, et sellel võis vabalt kaks hobukaarikut teineteiset mööduda. Iga viiekümne meetri järel asus vahitorn ja mitu väravat, millede juurest algasid sirged avarad tänavad.
Sumerid ehitasid suuri astmiktempleid e. tsikuraate, mille ülemisel tasandil  asus tempel  jumala kujuga. Tsikuraadi tippu viisid trepid. 
Pildil nähtav Etemenanki tsikuraat oli Babüloonia peajumal Mardukile pühendatud seitsmekorruseline pühamu.
Seda  templit nim.  ka "Paabeli torniks"



Sumerite kiilkiri.
4.-3. a e.Kr.

Kirjamärgid vajutati märja savi sisse rootükiga. Savitahvlite suurus sõltus selle kasutamise eesmärgist. Igapäevaseks kasutamiseks olevad tahvlid olid väikesed kuni 10 cm pikkused ja väga väikeste märkidega. Suuremetele kaunistatud savitahvlitele kirjutati seadusi ja pandi kirja tähtsamaid sündmusi.
Väiksemaid ja lihtsamaid tahvleid hoiti koos lihtsas savist anumas. Kaunistatud tahvlite anumad suleti pitseritega. Nõu peale tehti märge selle sisu kohta.
(http://kunstiajalugu-lv.weebly.com/mesopotaamia-kunst.html)

Picture

Skulptuur

Mesopotaamlased tegelesid ka skulptuuriga. Loodi  skulptuure valitsejatest, mille tarvis kivi toodi kohale välismaalt. Nende kehad on jäigas poosis, isikupärased jooned ei olnud olulised.Juuksed ja habe nendel kujudel on hoolikalt välja voolitud, need koosnevad  ühesuurustest väljavoolitud lokkidest. Silmad tehti suured ja sageli asetati nende süvenditesse teisest värvilisest materjalist silmamunad. Kujutavas kunstis oli juhtivaks alaks skulptuur-reljeefid ja kujud, mis enamasti olid seotud ehitamisega,kuid loodi ka eraldiseisvaid reljeeftahvleid(steele) ja vabafiguure. Reljeefidel kujutatud inimfiguurid on üpris kohmakad. Hästi antakse edasi detaile: käsi ja jalgu, relvi ja riietust, kuid need on anatoomia seisukohalt võimatutes ühendustes. Paljud poosid on tardunud ja puised, juuste ja habeme kujutamise juures kasutatakse palju stilisatsiooni. Erilist tähelepanu pöörati silmadele, mis tehti suured ja intensiivsed, tihti asetati silmadesse värvilisi kivitükke, mida kutsutakse inkrustatsiooniks.
 (http://kunstiajalugu-lv.weebly.com/mesopotaamia-kunst.html)


Picture                         Picture


Ehtekunst
Mesopotaamlased oskasid töödelda väärismetalli ja valmistada kullast ning hõbedast ehteid ja muid esemeid. (http://kunstiabi.weebly.com/mesopotaamia-kunst.html)
PicturePicture




No comments:

Post a Comment